Now Thank we all Our God

Now Thank we all Our GodOp 24 en 25 maart 2011 bracht VOX MAGO in de Sint-Annakerk van Gent een krachtig concert: een meerkorenproject in samenwerking met Cantabile-Gent, waarin drie componisten centraal stonden. Het orkest van de academie werd voor die gelegenheid uitgebreid tot een “symfonisch orkest”.

De Estse Arvo Pärt (°1935) is een van de meest vooraanstaande actieve componisten van kerkmuziek. Sinds de late jaren ‘70 componeert hij in minimalistische stijl. Zijn muziek is geïnspireerd op en beïnvloed door het gregoriaans, een rode draad doorheen dit concertprogramma. The Beatitudes, – de zaligsprekingen – gecomponeerd in 1990 voor gemengd koor met orgelbegeleiding, vormde de inleiding van het concert. Het is een overkoepelend beeld van bezinning over de werken die erop volgden.

De Latijnse kerkmuziek van monseigneur Jules Van Nuffel (1883 - 1953) wordt in de kerken niet meer zo vaak gehoord. De meest imposante werken van Jules van Nuffel dateren van na 1920 en zijn gecomponeerd in functie van de samenstelling en de mogelijkheden van het door hem opgerichte Mechelse kathedraalkoor: het Sint-Romboutskoor. In die geest moeten we de grote psalmzetting In Convertendo Dominus situeren. Deze psalm 125, op. 32 uit 1926 werd origineel gecomponeerd voor koor en orgel. Wij voerden een arrangement uit voor koor, orgel en orkest. Het derde Te Deum, het zogeheten Bevrijdings-Te Deum, op. 62 uit 1944 voor gemengd koor, koper en orgel was zijn laatste groot werk.

John Rutter (°1945) behoort tot de meest succesvolle en bekendste componisten van koormuziek in Groot-Brittannië. Zijn composities en arrangementen zijn populair bij koren over de hele wereld. Het gregoriaans is niet enkel bij Van Nuffel een grote inspiratiebron, ook Rutter put inspiratie uit de talrijke gregoriaanse melodieën en verwerkt ze in zijn Te Deum. In tegenstelling tot Van Nuffel werd dit Te Deum in het Engels gecomponeerd. Two hymns of praise zijn twee prachtig bewerkte “koralen” die een aanstekelijk positief humeur bewerkstelligen.

De audiospeler bovenaan rechts biedt u de gelegenheid om een paar opnamefragmenten van het concert te beluisteren. Klikt u op onderstaande foto, dan verschijnt deze in uitvergrote vorm.

Now Thank we all Our God

 

sideBar