18 november '12: Concertmis

Concertmis

zondag 18 november 2012, 11u · Sint-Elisabethkerk, Sint-Elisabethplein, Gent

------------------------------------

Intrede: Lead kindly light (C.H. Purday)

Kyrie: Kleine Orgelmesse (J. Haydn)

Gloria: Kleine Orgelmesse (J. Haydn)

Tussenzang: Asperges me (J. Cererols)

Offerande: The lord bless you and keep you (P.C. Lutkin)

Sanctus: Kleine Orgelmesse (J. Haydn)

Onze Vader (P. Schollaert)

Agnus Dei: Kleine Orgelmesse (J. Haydn)

Communie: In te Domine Speravi (D. Buxtehude)

Slotlied: His name is excellent (C. Simper)

------------------------------------

De Missa brevis Sancti Joannis de Deo, ook Kleine Orgelsolomesse genoemd (Hob. XXII:7), is de zevende van veertien missen die Joseph Haydn componeerde. Ze is vermoedelijk geschreven rond 1750 en kreeg, tegen zijn gewoonte in, geen datering mee.

De titel Joannis de Deo is een verwijzing naar de beschermheilige van de Barmherzige Brüder, een religieuze orde die in veel steden in Oostenrijk, waaronder Eisenstadt, was gevestigd. Diens feestdag is op 8 maart, de vermoedelijke eerste uitvoering van deze mis.

De mis is gecomponeerd voor een kleine bezetting van koor en twee violen met continuo, maar kan ook door orgelsolo worden uitgevoerd. Ze is bedoeld voor een normale dienst en niet voor een belangrijke religieuze feestdag. De mis volgt het standaardgebruik bij een missa brevis door de tekstuele onderdelen van de langste delen van het ordinarium, het Gloria, tegelijkertijd te laten zingen. Zo kan in een kwart van de normale tijd door de tekst worden gegaan. Door in de andere delen een rustige benadering te kiezen weet Haydn een gejaagd effect te voorkomen: het openingsdeel is in een adagiotempo geschreven, evenals het slotdeel. Het contemplatieve karakter in het slotdeel wordt benadrukt door dat adagiotempo en door het achterwege laten van de gebruikelijke scheiding tussen het Agnus Dei en het Dona nobis pacem.

 

 

sideBar