Vox Mago

VOX MAGO is het concertkoor van de academie voor muziek, woord en dans van het Gemeenschapsonderwijs te Gent. De afgelopen jaren groeide dit vocaal ensemble onder leiding van Patrick Debrabandere uit tot zijn huidige vorm: een enthousiaste en dynamische groep zangers die kwaliteit beoogt.

Klik op de foto voor een grotere weergave!

Aanvankelijk brachten we kleinschalige concertjes, maar omdat de vocale capaciteit van het koor gestaag toenam, realiseren we sinds 2009 ook grotere projecten, veelal met solisten en orkest. Diverse bekende barokcomponisten zoals G.F. Händel (2009, Alexander's Feast, 2013, Coronation Anthems), Henry Purcell (2010, o.a. Funeral music for Queen Mary), Dietrich Buxtehude (2012 & 2013, Membra Jesu Nostri) en J.S. Bach (2013, o.a. Magnificat) zijn al de revue gepasseerd, maar ook minder bekende namen uit de barok komen aan bod: Jan Dismas Zelenka (2012), Johann Adolf Hasse (2013), J.D. Heinichen (2014) en Valentin Rathgeber (2014). De uitvoeringen, gebracht door leerlingen en leerkrachten van de academie, weten doorgaans de harten van de talrijke aanwezigen te beroeren. Op onze archiefpagina worden deze producties uitvoerig belicht.

Op 8 februari 2015 heeft VOX MAGO zich bevestigd in de eerste afdeling van het provinciaal koortornooi, met lovende commentaren van de jury als "vocaal en interpretatief een sterke prestatie en aangename, goed uitgebalanceerde koorklank waarin harmonisch alles onder controle blijft."

Hoewel we een naam hoog te houden hebben op het vlak van barokke interpretaties, wagen we ons mede door het groeiende aantal koorleden steeds vaker aan koorwerken uit recentere periodes. In maart 2011 brachten koor en orkest in de Sint-Annakerk te Gent een bijzonder gesmaakt concert met muziek van romantische en hedendaagse componisten als Jules Van Nuffel, John Rutter en Arvo Pärt. En afgelopen jaar opteerden we samen met het orkest van de AMWD voor een oratorium van de Duitse componist Carl Gottlieb Reißiger (1798-1859), getiteld "David". Zowel uitvoerders als luisteraars stonden versteld van de buitengewoon knappe vorm en harmonisaties van deze prachtige, nooit eerder in België vertolkte romantische muziek. Voor het eerst werd onze prestatie ook vereeuwigd in een professionele audio- en video-opname, die u via onze shop kunt aankopen en die weldra ook op Cultuur 7 te bewonderen zal zijn.

Op 29 en 30 april 2016 brachten we in het prachtige kader van de Gentse Sint-Jacobskerk Great Cathedral Composers, een project rond de imposante kathedraalmuziek van Stanford, Elgar en Parry, grootmeesters van de Angelsaksische muziek!

Op 22 en 23 december eerstkomend brengen we onder de noemer Das neugeborne Kindelein voor het eerst sinds lang weer een kerstconcert, met werken van Marc-Antoine Charpentier en Dietrich Buxtehude. En in mei 2017 brengen we ons traditionele, grote concert, dit jaar met het monumentale Requiem van Mozart, gecombineerd met zijn Vesperae Solennes de Confessore.

Gent, 11 oktober 2016
Stijn Bousard


sideBar